Penrose Shires
  • Etusivu
  • Esittely
  • Hevoset
  • Kasvatus

† Aethon Dustin †

"Joo, kyllä tälle välillä joutuu muistuttelemaan kuinka herrasmies käyttäytyy."

VH16-104-0011
​shirenhevonen, ori, 181cm
syntynyt 28.2.2016, 28v (ikääntyminen alhaalla)
om. Vivian Penrose (VRL-14429), kasv. Aethon Shires (evm)
valjakko-, työ- ja ratsuhevonen (vaativa, Helppo B)

​lopetettu 27.4.2020
Picture
Picture
Kantakirjattu marraskuun 2016 tilaisuudessa II-palkinnolla pistein 18 + 19 + 20 + 19 = 76p
Champion myönnetty 11.1.2017 (irtoSERT, irtoSERT, irtoSERT)
Palkittu heinäkuun 2017 VVJ-laatuarvostelussa II-palkinnolla pistein 8 + 41 + 14 + 20 + 14 = 97p
Palkittu 8.4.2018 TYH-laatuarvostelussa I-palkinnolla pistein 12 + 40 + 15 + 10 + 34 = 111p
Palkittu joulukuun 2018 KRJ-laatuarvostelussa I-palkinnolla pistein 8 + 42 + 20 + 20 + 15 = 105p
Palkittu elokuussa 2019 YLA1-palkinnolla arvostelun parhaana ja parhailla rakennepisteillä pistein 33 (18+15) + 25 (13+12) + 17 + 18 + 4 = 97p


Työhevosyhdistyksen mestaruuskilpailuissa

- kynnön talvimestaruuden 3. sija 2017
Dustin saapui minulle muutama kuukausi Avan jälkeen. Laumaeläimiähän nämä ovat niin tuntui pahalta pitää Avaa yksin tallissa. Vaikka nämä toki pidettiin erillään, niin kyllä Dustinista seuraa on ollut siitä lähtien kuin se tallipihallemme asteli. Ori löysi minulle tiensä valjakkoajoa harrastaneelta rouvalta hänen tähdätessään kaikista vaikeimpiin luokkiin. Vaikka Dustin onkin lahjakas, on senkin kapasiteetilla rajansa. Eihän tämä halpa hankinta ollut, mutta se on ehdottomasti ollut jokaisen pennin arvoinen.

Voisin todeta pitäväni näistä hieman ylikasvaneista sylikoirista tai halinalleista. Tästä on myös juttuseuraksi orin tervehtiessä jokaista ihmistä ja tammaa matalalla höhötyksellä. Ruuniin tai ruunamaisiin oreihin tämä harvoin reagoi mitenkään, mutta orimaisemmat saavat kyllä sitten verbaalista uhoamista osakseen.
Ori rakastaa huomiota, joten lienee sanomattakin selvää, ettei oikeastaan mikään puuha tuota ongelmia. Dustinille on ihan sama harjataanko sitä, paijataanko sitä, käydäänkö kyntämässä pelto vai pyörähdetäänkö rivakkatempoinen lenkki ratsain. Tekemistä ja seuraa, eli parasta. Ainoaksi ongelmantapaiseksi voivat muodostua naiset. Tutut tammat eivät aiheuta kohteliasta tervehdystä suurempaa show'ta, mutta esimerkiksi kilpailupaikalla niitä nättejä naisia voi olla hirmuisia määriä ja vaarana on, että menee pasmat sekaisin. Matala ja hiljainen good day, darling, vaihtuu varsia nopeasti huomattavasti polleampaan hey ladies, don't you know who I am esitykseen. Rauhallinen ja pitkä käyntiaskellus vaihtuu samalla varsin korkeaksi ja kootuksi raviksi, kunnes akka narun päässä murahtaa oritta hillitsemään itsensä. Möly jatkuu yleensä hetken aikaa, mutta askellus rauhoittuu. Onni on hyvin koulutettu ja ihmistä kunnoittava ori.

Tämä ori jos joku työskentelee mielellään. Ajoittain sen into myös hieman haittaa tekemistä, sillä se näkyy hetkittäin hätäisyytenä ja huolimattomuutena. Dustinilla on peruslaadukkaat askellajit, vaikkeivat ne ole erityisen näyttäviä. Tahdiltaan ne ovat kuitenkin luonnostaan hyviä, ja kun oriin saa sopivasti kierroksia alkaa kavioiden alle jäädä enemmän ilmaa. Innokkuus voi kuitenkin sotkea aika-ajoin tahtia, ja tästä kärsii yleensä eniten ravi, joka muuttuu lyhyeksi ja epätahtiseksi.
Dustin liikkuu luonnostaankin jo melko hyvässä ryhdissä, joka auttaakin sen saamisessa takaosan päälle. Kun sen saa työskentelemään hyvin takaosallaan, on ori varsin ketterä ja selviytyy muitta mutkitta haastavistakin tehtävistä. Erityisesti melko nopeatempoiset ravi-pysähdys-ravi -siirtymiset olen päässyt toteamaan erittäin hyväksi ja nopeaksi keinoksi hakea Dustin takaosansa päälle ja takasistaan aktiiviseksi. Suustaan se on hyvin herkkä, joten vauhdikkaammallakaan radalla ei pidä itse tempautua rataan täysin mukaan, vaan on muistettava käyttää riittävän kevyitä apuja. Helpommissa tehtävissä Dustin toimii tarvittaessa lähes täysin äänikomennoin.

Myös työajohommat Dustin suorittaa samaa intoa puhkuen. Paikoillaan odottamista tämän kanssa on jouduttu harjoittelemaan paljon, mutta tätä nykyä oriin voi luottaa pysyvän paikoillaan, kunhan ihminen ei katoa liian kauaksi. Kuten valjakkoajossakin, myös työajotehtävissä oria haittaa eniten sen ajoittainen kiireisyys ja huolimattomuus. Oria ei todella tarvitse hoputella, vaan nimenomaan rauhoitella ja muistutella, että maltti on valttia näissäkin hommissa.

Kun kävi selväksi, että Dustin on ennen kaikkea miellyttävä kilpahevonen, mutta myös pätevän oloinen jalostusori, päätin ratsuttaa oriin kilpailukuntoon vielä kouluratsastukseenkin. Mitäpä sitä komeaa, esiintymisestä nauttivaa oritta kotona seisottamaan, vaikka päälajeista on jo käyty kahmimassa palkintopöydät tyhjiksi. Ori oli perusratsastettu (ratti-kaasu-jarru) jo nuorena, mutta oikeanlaista liikkumista, taipumista ja esimerkiksi pohkeenväistöjä alettiin opetella vasta työ- ja valjakkoajouran ollessa loppusuoralla.
Ratsastaessa Dustin on valjakkoajon tapaan hyvin eteenpäinpyrkivä. Herkkäsuisena se reagoi ohjasta otettuihin pidätteisiin ajoittain todella vahvasti. Liian kova pidäte saattaa sotkea askellajin tahdin täysin, ja ori usein tällöin myös tiputtaa selän alas ja nostaa pään ylös. Erityisen haastavaksi tilanteen tekee se, että ori on vielä melko kuuro istunnalle ja pohkeille. Se on tottunut toimimaan kevyin ohjasavuin ja ääniavuin. Ratsutusta jatkettaessa ääniavut olivat hyvä apukeino, mutta niistä jouduttiin pikkuhiljaa opettelemaan pois päin - kouluradalla kun on sääntöjen mukaan oltava hipihiljaa.

Dustin matkustaa hyvin niin yksin, parin kanssa kuin rekassa isommassakin sakissa. Yleensä se on lastauksen jälkeen hetken aikaa äänessä, mutta rauhoittuu pian napostelemaan heinäverkon antimia, eikä ainakaan itse aiheuta sen suurempia numeroita. Mikäli joku toinen matkustaja alkaa öykkäröimään, saattaa Dustinkin muuttua levottomammaksi, mutta ainakin toistaiseksi niin hevonen kuin kuljetusvälineetkin on aina saatu ehjinä perille.
Vieraassa paikassa Dustin on oma höpisevä itsensä. Toki juttua tulee pikkaisen enemmän kuin kotioloissa, kun ympärillä olevat hevoset ovat lähes kaikki täysin vieraita. Kun varustuksen jälkeen päästään verryttelemään ja lopulta kisa-areenalle, on Dustin elementissään. Hän, aivan yksin, suuren areenan valokeilassa. Tai ainakin se kuvittelee niin.

Pedigree and offspring

i. Dunham Dexter
rn, 180cm
evm
ii. Dickinson
m, 182cm
evm
iii. Witford's Black Magic
m, 183cm
evm
iie. Blue Hill Belladonna
mrn, 170cm
evm
ie. Windfarm Jocelyn
trn, 182cm
evm
iei. Windfarm Jock
trn, 180cm
evm
iee. Windfarm Jewel
rn, 176cmcm
evm
e. Aetheldreda
m, 178cm
evm
ei. Solomon
m, 180cm
evm
eii. Pinehill Mr. Big
rn, 188cm
evm
eie. Sunny Spell
rn, 177cm
evm
ee. Little Eva
m, 164cm
evm
eei. Calypso Carnival
rn, 178cm
evm
eee. Ann-Marie
m, 169cmcm
evm
isä Dunham Dexter on 180cm korkea shirenhevosori. Dunham Dexter, tutummin Dex, on ruunikko mustatukkainen komistus. Dex on rakenteeltaan hyvää rotutyyppiä edustava ja omaa näyttävän, ryhdikkäästi asettuneen, kaarevan kaulan. Ori syntyi Iso-Britannialaisessa siittolassa ensimmäisenä kasvatusvuotena. Nuorella iällä Dexiä käytettiin lähes kaikissa mahdollisissa tapahtumissa ja näyttelyissä, siitä tuli tunnettu ori tammanomistajien keskuudessa. Oria treenattiin valjakko- ja työajoon ja se oli todella voimakas, mutta aavistuksen kovapäinen ja suorituksetkin riippuivat täysin siitä mitä Dex haluaa ja mitä ei. Parhaimpina päivinään ori voitti muut kirkkaasti hyvillä suorituksilla. Jalostuskäytössä Dex oli ehdottomasti periyttäjä, suurinosa sen jälkeläisistä oli vähintään yhtä hyviä kuin ori itsekin. (© Kics)

ii. Dickinson oli musta tähtipäinen kilpa- ja jalostusori. Dickinsonista piti tulla ihan vain harraste-  ja kotiolojen työhevonen, mutta fiksu ja rautahermoinen ori osoittautui varsin pian lahjakkaaksi työ- ja valjakkohevoseksi. Sitä alettiinkin treenata tosissaan, eikä turhaan, sillä ori niitti kilpakentiltä menestystä varsin runsaasti. Dickinson ei hätkähtänyt oikeastaan mistään kotona kuin kisapaikoillaankaan, ja oli muutenkin luonteeltaan varma, rauhallinen ja nöyrä. Kilpauransa jälkeen tämä 182cm korkea ori siirtyi siitoskäyttöön ja jätti jälkeensä muutaman todella hyvän jälkeläisen jotka ovat jatkaneet sukua, suurimman osan päätyessä kuitenkin pääasiassa harrastekäyttöön.

ie. Windfarm Jocelyn hankittiin uuteen siittolaan kantatammaksi sen ollessa nelivuotias, ja heti seuraavana keväänä se varsoikin orivarsa Dunham Dexterin. Tummanruunikko Windfarm Jocelyn oli varsin haastavanluonteinen, 182cm korkea tamma, eikä sitä koskaan koulutettu ja treenattu toden teolla. Se oli ajokoulutettu ja maasta käsin sen verran hallittavissa, että sen kanssa pystyi lähtemään näyttelyihin. Näyttelyissä tamma menestyikin, sillä se oli rakenteeltaan erittäin hyvä ja liikkuikin hyvin. Jocelyn teki elämäntyönsä siitostammana, ja vaikka se osasi ihmisille olla kaikkea muuta kuin miellyttävä, oli se mitä parhain emätamma ja periytti erinomaisia ulkoisia ominaisuuksia, eikä juurikaan pahapäisyyttään.

emä Aetheldreda on kaunis musta, 178cm korkea shirenhevostamma. Aetheldreda, eli Alli, sai elää koko varsaikänsä suuressa laitumessa muiden samanikäisten hevosten kanssa. Ensimmäiset aktiviteetit sen kanssa aloitettiin vasta kun se laitettiin 4-vuotiaana kantavaksi. Varsan syntymän jälkeen Allia treenattiin valjakkoajossa. Se oli luonteeltaan todella varmajalkainen ja rauhallinen joten sitä käytettiin paljon myöskin ajaluttamassa yleisöä erilaisissa tapahtumissa. Alli oli liikkeiltään hieman keskinkertainen, se sai aina kilpailuissa paljon kiitosta yhteistyöhalukkuudesta, mutta yleensä näyttävemmät hevoset vievät kuitenkin sen kirkkaamman pystin. Tamma oli hyvä siitostamma - se hoiti jokaisen varsansa suurella rakkaudella ja varsat perivät yleensä paremmat liikkeet emäänsä verraten. (© Kics)

ei. Solomon oli muhkea, hieman alle 180-senttinen, kiiltävän musta ja todella pienimerkkinen tukkajumala. Päätyönsä jalostusoriina tehnyt hurmuri oli myös mitä mainioin ajohevonen, joka myös käänsi katseita missä ikinä liikkuikin. Ori periytti jälkeläisilleen oikein hyvää rakennetta ja luonnetta. Varsinaisesti valjakkoajossa Solomonilla ei kilpailtu, mutta näyttelyissä se nähtiin usein myös erilaisissa ajoluokassa. Ori jouduttiin valitettavasti lopettamaan 16-vuotiaana ähkyn seurauksena.

ee. Little Eva oli kokonsa mukaan nimetty pieni, musta, läsipäinen tamma. Eva syntyi ennen aikojaan, ja sen muutama ensimmäinen päivä olivatkin varsinaista taistelua. Tamma selvisi kuitenkin, ja siitä tulikin erittäin ihmisrakas johtuen varmasti heti ensipäivinään vaatimastaan huolenpidosta. Little Eva jäi vain 164cm korkeaksi. Lempeä tamma toimi pääasiassa siitostammana ja perhehevosena. Little Eva oli myös ratsukoulutettu, sillä rotunsa edustajaksi varsin pieneksi jääneenä se oli suurempia rotutovereitaan miellyttävämmän kokoinen ratsu omistajaperheen lapsille. Lapset kilpailivatkin Little Evan kanssa harrastusmielessä jonkin verran helpoissa kouluratsastusluokissa sekä erilaisilla leikkimielisillä tehtäväradoilla.
syntymäpäivä
20.9.2016
5.11.2016
​17.12.2016
​2.3.2017
​6.3.2019
sukupuoli ja nimi
ori Rhombus Rhomb II​
tamma Ch Penrose Avellana KTK-II, VV-I
tamma VIP MVA Fn Penrose Norine KTK-III
ori Penrose Declan KTK-II
tamma Norrgårds Mackmyra KTK-I
emä
AV's Vinca Celenna
​
Shamrock Avie
Nimmie Aimee
​
Birchbound’s Daisy Haze
​
Mistmoor Lady Macduff
omistaja
​Pierre
​
Penrose Shires
Kics / Rocio Drafts
​Penrose Shires
VP / Norrgård

Results

Aethon Dustin kilpailee TYH:n alaisissa työhevoskilpailuissa (vasen sarake), VVJ:n alaisissa noviisi- ja vaativan tason yksilövaljakkoluokissa (keskimmäinen sarake) sekä KRJ:n alaisissa Helppo B-tason luokissa (oikea sarake). Kalenteriin merkitään kaikista lajeista ainoastaan sijoitukset.
     43 TYH-sijoitusta,
     joista 3 CUP-/mestaruussijoitusta

26.8.2016 - TYH-CUP - käyttöajo - 4/35
26.8.2016 - TYH-CUP - metsäajo - 6/36
1.9.2016 - TYH - käyttöajo - 1/10
2.9.2016 - TYH - käyttöajo - 1/10
2.9.2016 - TYH - veto - 3/14
2.9.2016 - TYH - käyntikoe - 1/13
3.9.2016 - TYH - veto - 1/14
4.9.2016 - TYH - käyttöajo - 3/10
4.9.2016 - TYH - kyntö - 3/15
4.9.2016 - TYH - käyntikoe - 2/13
5.9.2016 - TYH - veto - 3/14
6.9.2016 - TYH - käyttöajo - 3/10
6.9.2016 - TYH - käyntikoe - 1/13
8.9.2016 - TYH - käyntikoe - 2/13
9.9.2016 - TYH - käyttöajo - 2/10
9.9.2016 - TYH - kyntö - 3/14
9.9.2016 - TYH - veto - 1/15
9.9.2016 - TYH - käyntikoe - 2/13
​24.9.2016 - TYH - kyntö - 1/28 + loimi
​25.9.2016 - TYH - kyntö - 1/18
25.9.2016 - TYH - käyntikoe - 3/17
25.9.2016 - TYH - käyttöajo - 4/19
25.9.2016 - TYH - käyntikoe - 4/20
26.9.2016 - TYH - kyntö - 1/18
26.9.2016 - TYH - käyntikoe - 3/17
29.9.2016 - TYH - käyttöajo - 2/16
29.9.2016 - TYH - käyttöajo - 3/15
29.9.2016 - TYH - kyntö - 3/16
29.9.2016 - TYH - käyntikoe - 2/16
21.10.2016 - TYH - veto - 2/35
22.10.2016 - TYH - veto - 4/35
25.10.2016 - TYH - käyntikoe -
1/30
17.11.2016 - TYH - käyntikoe - 2/33
12.1.2017 - TYH - käyttöajo - 4/34

14.1.2017 - TYH - käyntikoe - 5/25
27.1.2017 - TYH - kyntö - 2/39
27.1.2017 - TYH - kyntö - 2/32

28.1.2017 - TYH talvimestaruus - kyntö - 3/39
5.2.2017 - TYH - käyttöajo - 3/13
6.2.2017 - TYH - käyttöajo - 2/13
8.2.2017 - TYH - käyttöajo - 1/13

27.2.2017 - TYH - käyttöajo - 3/21
28.2.2017 - TYH - käyttöajo - 4/21
26.4.2017 - TYH - käyntikoe - 1/39
27.4.2017 - TYH - käyntikoe - 2/39

     4 sijoitusta villeistä työkilpailuista

22.11.2016 - kutsu - kyntö - 4/19
23.11.2016 - kutsu - kyntö - 2/19
24.11.2016 - kutsu - käyntikoe - 3/11
​​25.11.2016 - kutsu - käyttöajo - 1/16
     49 VVJ-sijoitusta, joista 2 CUP-sijoitusta
12.9.2016 - VVJ - vaativa yhdistetty - 2/30
15.9.2016 - VVJ - noviisi tarkkuus - 2/100
17.9.2016 - VVJ - noviisi tarkkuus - 1/40
18.9.2016 - VVJ - vaativa yhdistetty - 1/30
21.9.2016 - VVJ - noviisi tarkkuus - 10/100
22.9.2016 - VVJ - noviisi koulu - 1/19
23.9.2016 - VVJ - noviisi koulu - 4/19
26.9.2016 - VVJ - noviisi koulu - 4/19
27.9.2016 - VVJ - noviisi tarkkuus - 7/100
30.9.2016 - VVJ - noviisi koulu - 3/19
30.9.2016 - VVJ - noviisi kestävyys - 1/13
2.10.2016 - VVJ - vaativa yhdistetty - 1/6
3.10.2016 - VVJ - noviisi tarkkuus - 2/44
4.10.2016 - VVJ - noviisi yhdistetty - 4/32
5.10.2016 - VVJ - noviisi koulu - 5/43
9.10.2016 - VVJ - noviisi koulu - 4/43
10.10.2016 - VVJ - noviisi koulu - 3/43
11.10.2016 - VVJ - noviisi tarkkuus - 6/50
12.10.2016 - VVJ - vaativa koulu - 7/50
14.10.2016 - VVJ - vaativa koulu - 5/50
17.10.2016 - VVJ - vaativa koulu - 2/50
18.10.2016 - VVJ - vaativa yhdistetty - 6/40
​20.10.2016 - VVJ - noviisi tarkkuus - 3/40
​21.10.2016 - VVJ - vaativa yhdistetty - 4/21
22.10.2016 - VVJ - vaativa koulu - 1/15
25.10.2016 - VVJ - vaativa koulu - 1/13
25.10.2016 - VVJ - vaativa koulu - 1/50
26.10.2016 - VVJ - vaativa koulu - 3/15
26.10.2016 - VVJ - vaativa koulu - 3/13
​27.10.2016 - VVJ - vaativa yhdistetty - 4/40
28.10.2016 - VVJ - vaativa koulu - 3/15
29.10.2016 - VVJ - vaativa koulu - 2/15
​29.10.2016 - VVJ - vaativa tarkkuus - 7/50
1.11.2016 - VVJ - vaativa koulu - 1/40
2.11.2016 - VVJ - vaativa koulu - 6/40
2.11.2016 - VVJ - vaativa tarkkuus - 5/40
4.11.2016 - VVJ - vaativa koulu - 3/40
​6.11.2016 - VVJ - vaativa yhdistetty - 3/25
6.11.2016 - VVJ - vaativa koulu - 2/11
9.11.2016 - VVJ - vaativa tarkkuus - 4/40
10.11.2016 - VVJ - vaativa koulu - 5/40
13.11.2016 - VVJ - vaativa tarkkuus - 1/40
14.11.2016 - VVJ - vaativa tarkkuus - 1/40
21.11.2016 - VVJ - vaativa koulu - 4/30
23.11.2016 - VVJ - vaativa koulu - 1/30
24.11.2016 - VVJ - vaativa koulu - 5/30
26.11.2016 - VVJ - vaativa koulu - 5/30
27.11.2016 - VVJ - vaativa koulu - 1/30
30.6.2017 - VVJ-CUP - vaativa yhdistetty - 5/94
31.12.2017 - VVJ-CUP - vaativa yhdistetty - 3/106
     46 KRJ-sijoitusta, joista 2 CUP-sijoitusta
21.12.2016 - KRJ - Helppo B - 5/30
21.12.2016 - KRJ - Helppo C - 5/50
22.12.2016 - KRJ - Helppo C - 6/50
22.12.2016 - KRJ - Helppo B - 3/50
22.12.2016 - KRJ - Helppo B - 6/40
24.12.2016 - KRJ - Helppo B - 2/30
26.12.2016 - KRJ - Helppo B - 4/30
28.12.2016 - KRJ - Helppo B - 3/40
29.12.2016 - KRJ - Helppo B - 3/30
12.1.2017 - KRJ - Helppo B - 2/50
16.1.2017 - KRJ - Helppo B - 3/50
17.1.2017 - KRJ - Helppo B - 2/50
26.1.2017 - KRJ - Helppo B - 5/50
29.1.2017 - KRJ - Helppo B - 2/50
21.1.2017 - KRJ - Helppo C - 5/30
22.1.2017 - KRJ - Helppo B - 7/50
1.2.2017 - KRJ - Helppo B - 2/30
5.2.2017 - KRJ - Helppo B - 3/30
5.2.2017 - KRJ - Helppo B - 1/30
6.2.2017 - KRJ - Helppo B - 1/30
7.2.2017 - KRJ - Helppo B - 3/30
7.2.2017 - KRJ - Helppo B - 2/60
9.2.2017 - KRJ - Helppo B - 2/30
15.2.2017 - KRJ - Helppo B - 7/50
​1.8.2017 - KRJ - Helppo B - 5/30
​2.8.2017 - KRJ - Helppo B - 6/50
​4.8.2017 - KRJ - Helppo B - 4/30
​5.8.2017 - KRJ - Helppo B - 2/30
​5.8.2017 - KRJ - Helppo B - 3/30 
​7.8.2017 - KRJ - Helppo B - 2/30 
​9.8.2017 - KRJ - Helppo B - 4/30 
​9.8.2017 - KRJ - Helppo B - 4/30
​14.8.2017 - KRJ - Helppo B - 2/30
​17.8.2017 - KRJ - Helppo B - 2/30
​26.8.2017 - KRJ - Helppo B - 5/30 
17.10.2017 - KRJ - Helppo C - 2/40
30.4.2018 - KRJ-CUP - Helppo B - 3/385
​21.6.2018 - KRJ - Helppo C - 3/30
24.6.2018 - KRJ - Helppo C - 1/30
​26.6.2018 - KRJ - Helppo C - 3/30
2.7.2018 - KRJ - Helppo C - 1/30
3.7.2018 - KRJ - Helppo C - 2/30
5.7.2018 - KRJ - Helppo C - 3/30

6.7.2018 - KRJ - Helppo C - 5/30
​7.7.2018 - KRJ - Helppo C - 2/30
9.7.2018 - KRJ - Helppo C - 5/30
31.7.2018 - KRJ-CUP - Helppo B - 11/267

Dear diary

3.8.2019 Lohtua hakemassa, kirjoittanut omistaja
Vuodet hevosalalla eivät ole tehneet muovanneet minusta aamuihmistä, mutta tämä aamu oli erityisen vaikea. Tänään oli se päivä, kun on aika luopua osasta tallin kantahevosia. Ensimmäinen osa näistä ihanuuksista pääsee päättämään päivänsä tänään, kun ne ovat vielä terveitä ja hyväntuulisia, ihania omia itsejään. Nämä upeudet olivat saavuttaneet läjän hienoja tuloksia niin kilpa- ja näyttelykentillä kuin laatuarvosteluissa, jonka lisäksi jokainen on jättänyt jälkeensä myös hienoja varsoja. Vaikka kuinka tiesin sen, että ajoissa luopuminen on palvelus hevoselle, tuntui minusta pahalta.

Kuljetusauton kaarrettua pihasta en saanut enää pidäteltyä itkua. Kipitin puolijuoksua talliin vanhan luotto-orini Dustinin kaulaan. Sen aika ei ollut vielä. Se pysyi vielä tukenani ja piristyksenäni. "Vivian, pidä loppupäivä vapaata, minä huolehdin hommat loppuun", kuulin pian Johnin pehmeän äänen takanani. "Thank you, I think I really need that", sain soperrettua vastaukseksi. Kun olin saanut itseäni hieman kasaan, hain Dustinin suitset, pyyhkäisin pahimmat pölyt sen pyöreästä selästä ja suuntasin ulos. Sain osoitettua oriille suunnan peltojen välistä metsikköä kohti, ja romahdin uudelleen itkuun. Dustin käveli rauhassa ja tasaisesti, napaten välillä ruohotupsun evääksi itselleen.

4.1.2018 Sileän treeniä kotona, kirjoittanut omistaja
Dustin on ollut nyt lähiaikoina vähän työläs ratsastettava. Toki se on ollut oma innokas itsensä, mutta liikkunut vähän pitkänä, löysänä ja matalana. Sitä on nyt pyritty herättelemään takaisin takaosalleen ja liikkumaan paremmin ylämäkeen vähän kaikin keinoin. Esimerkiksi valjakkoajoa on nyt treenattu taas hieman enemmän, vaikkei Dustin enää lajissa kilpaile muuta kuin CUP-kilpailuissa. Treenin muuttaminen on jo auttanut vähän, mutta kyllä tässä vielä työtä on, että saadaan ori taas kunnolla iskuun.Tänään päätin sitten ottaa työn alle siirtymiset askellajien sisällä. Helppo B-luokissahan riittää keskikäynti ja -ravi, mutta ori taitaa keskilaukkaakin ja se on sille ihan hyvää treeniä.
Työstämisen aloitin oikeastaan heti alkukäynneissä. Vaikka ori sai kävellä pitkin ja puolipitkin ohjin, aloin heti pyytää sitä välillä hitaammaksi ja välillä enemmän eteen. Dustin tuntui olevan vähän laiskanpulskealla mielellä liikkeellä, sillä pelkkään istuntaan se reagoi varsin hitaasti huonosti. Kun hieman keräilin ohjia ja tein myös ohjasta pidätettä, alkoi herra ymmärtää, että tässähän oltiinkin tosissaan.
Raviverryttelyssä hain oria käyntisiirtymien kautta reaktiivisemmaksi, ja laukkaan siirtyessä allani alkoikin olla jo ihan kelvollinen ratsu. Laukkasin niin suoraa kuin ympyröitäkin, vaihdellen tempoa eri pituisissa pätkissä ja eri kohdissa. Laukka meinasi olla alkuun varsin hankalaa: Dustinia sai kopauttaa varsin napakasti ennen ensimmäistäkään reaktiota eteenpäin, mutta vastaavasti taas kootessa se jäi etupainoiseksi ja raskaaksi, jonka myötä se sitten sotki laukan rytmin aivan täysin. Muutamaa lyhyttä ja napakkaa lisäämistä ja kokoamista myöhemmin orin aivoissa ja sen myötä tekemisessä tuntui loksahtavan napit paikoilleen. Ori tuntui lyhenevän varmaan metrin, ja samalla kasvavan edestä puolikkaan verran korkeutta! Laukka sai voimaa aivan eri tavoin, eikä minun tarvinnut enää yhtään kannatella oriin valtavaa päätä. This is the mode I was looking for!
Parit hyvät toistot kumpaankin suuntaan laukassa tehtyäni siirsin orin harjoitusraviin. Olin varautunut kävelemään tässä välissä ja työstämään ravia vasta sen jälkeen vielä pidemmän tovin, mutta Dustin tuntui niin hyvältä, että päätin jättää kävelyt välistä. Työstinkin suoraan ihan parit lyhyet pätkät kooten - harjoitusravia - keskiravia molempiin suuntiin, jonka jälkeen kevensin lyhyesti ja siirsin tyytyväisesti pärskivän orin käyntiin. Olipa hieno tunne, kun sai pitkän ajan jälkeen Dustinistakin parasta irti, mietin, kun suuntasin maillemme loppukäyntejä kävelemään.

22.6.2017 Kouluvalmennus, kirjoittanut Layda
Ihanaa että se kesäkin päätti tulla, vihdoin ja viimein! Aurinkoisessa säässä, +20 asteen helteessä seisoskelin kentän laidalla ja valmensin kiiltävää shireori Dustinia ja tämän omistajaa, Vivian Penrosea.
”Pysy pohkeenväistön aikana hieman jäykempänä, mutta älä silti jännity liikaa. Pidä käsi hieman ylempänä, niin tuntuma pysyy”, ohjeistin ratsukolle, joka oli juuri aloittelemassa antamiani pohkeenväistötehtäviä käynnissä ja ravissa.
Dustin totteli ratsastajaansa hyvin, ja sen työmoraalin huomasi heti. Valitettavasti ohjastuntuman kanssa ratsukolla oli hieman säätämistä, ja etenkin ravin tahti oli ajoittain aivan liian epätasaista. Jotta ongelma saataisiin ratkaistua, olimme sopineet ettemme tällä kertaa laukkaa paljoa, vaan jätämme lisätilaa ravitehtäville.
”Okei, laitetaas teidät kunnolla töihin. Vaihda suunta lävistäjällä tehden samalla ravilisäys, heti lävistäjän loputtua koottu laukka. Pitkällä sivulla koottuun raviin.”
Ratsukko teki työtä käskettyä, etenkin ravilisäyksessä Dustin alkoi selvästi jo saada takajalkoja alleen ja kokoamisastetta hieman korkeammaksi. Laukka nousi tietysti todella hyvin laadukkaan ravipätkän jälkeen, mutta jostain syystä hieman lässähti ennen siirtymistä takaisin raviin. Parilla toistolla Vivian alkoi kuitenkin saada kunnollista tuntumaa laukankin säätelyyn, joka tietysti suuren hevosen kanssa ei niin helppoa ole.
Muutamien laukkojen jälkeen siirryimme takaisin raviin. Teimme hieman avo- sekä sulkutaivutuksia, ja samanlaisia pohkeenväistöjä kuin aluksikin.
”Hyvä, nyt se kulkee tosi hyvässä ryhdissä! Käytä hieman jalkaa niin saat sen suoremmaksi väistöjen aikana, mutta pidä käsi paikallaan”, neuvoin.
Avojen, sulkujen ja väistöjen jälkeen teimme vielä hieman rennompia siirtymisiä volteilla, joiden aikana Dustin toimi erittäin hyvin, ja taipui yllättävän pienillekin ympyröille. Volttien jälkeen aloitettiin loppukäynnit.

29.1.2017 Kouluvalmennus Susikalliossa, kirjoittanut Viona
”Härregyyd mikä toi on!” Oli ensireaktioni valtaisan oriin tepsutellessa maneesiin vuohiskarvat heilahdellen. Dustinilla riitti muhkeaa kaulaa silmän kantamattomiin. Ja askelta! Kirsikkana kakun päälle, ori näytti todella nauttivan päästessään vieraaseen paikkaan silmäparien tiiviin seurannan alle.
"Tämän kanssa ei tarvitse miettiä askelten lennokkuutta, ehkä lähtisin liikkeelle läpiratsastuksesta - ja nimenomaan niiden pidätteiden kannalta. Eteenpäinpyrkimystä tietenkään tappamatta" aloitin valmennuksen pohtivaan sävyyn. Ohjeistin ratsukon pituushalkaisijalle. "Hae ensin ihan vaan pelkkää suoruutta - ajattele, että Dustin kulkee ikään kuin reisiesi muodostamassa kuilussa, jossa se ei yksinkertaisesti voi kulkea mutkittelevaa uraa. Ohjaa sitä yläpohkeilla ja ota pieniä puolipidätteitä vatsalihaksillasi, niin että lopputuloksena saat Dustinin paitsi odottamaan apujasi, myös kuuntelemaan istuntaasi."
Askelta lyhentäessä hevosen oli pakko jäädä miettimään jokainen askeleensa, eikä se voinut kiirehtiä pois istunnan alta. Toisaalta, jos ratsastaja lähti kiirehtimään tai erehtyi fuskaamaan ottamalla pidätteet ohjista, se kostautui heti tahtirikkona ja hoiperteluna. Harjoitusta jatkettiin harjoitusravissa siten, että pituushalkaisijalla tehtiin huolellinen siirtymä käyntiin ja ohjattiin Dustin loivassa pohkeenväistössä kaviouralle. Tarkoituksena oli jälleen saada Dustin odottamaan apuja ja väistössä toimimaan pienin avuin siten, että ratsastaja muistutti väistämisestä vasta, kun hevonen oli jo lopettamaisillaan väistämistä.
"Mitä vähemmän apuja, sitä vastaanottavaisempi ja tyytyväisempi hevonen" summasin lopulta.

20.11.2016 Kantakirjaustilaisuudessa, kirjoittanut omistaja
Marraskuun lopussa oli aika raivata kalenteriin tilaa päivän verran kahden oriin puunaamista varten. Näyttelymenestystä oli tullut Ollien ja Dustinin kanssa sen verran, että oli aika suunnata kantakirjaukseen! Päivä alkoi todella varhain, sillä olin jättänyt Ollien pesunkin vielä kantakirjauspäivän aamulle. En todellakaan halunnut ottaa sitä riskiä, että pesen valkoisen oriin edellisenä päivänä ja se sotkee itsensä yön aikana. En minä näitä tahdo kuitenkaan hirveiden loimikasojen allekaan kääriä. Ei Ollie onneksi ollut sen sotkuisempi kuin yleensäkään, eikä Dustinkaan ollut saanut myllättyä itseään möhnäiseksi edellisillan pesun jäljiltä. Sukat toki piti vielä aamulla pesaista puhtaan valkoisiksi, mutta se nyt on nopea homma!
Dustin oli minun oreistani ensimmäisenä vuorossa. Se käyttäytyi varsin hyvin, toki tyylilleen uskollisesti pariin otteeseen kauniille tuleville kantakirjatammoille huudellen. Kauniiden naisten läsnäolo nosti oriin kierroksia tällä kertaa itse asiassa varsin sopivasti esiintymistä ajatellen, sillä se pysyi täysin kuulolla, mutta oli mukavan pörheä ja näyttävä esitettävä. Ennen arvostelua oria letittäessä meinasi kyllä hermo käydä pariin otteeseen kohtalaisen kireällä Dustinin kauhoessa etusellaan ja neidoille huhuillessa. Pisteitä ori sai tuomareilta yhteensä 76, jotka oikeuttivat muitta mutkitta II-palkintoon.
Dustinin arvostelun ja palkitsemisen jälkeen se pääsi - tai joutui - kopin rauhaan möllöttämään, sillä vielä oli jäljellä Ollie. Myös Ollie merkittiin kantakirjaan II-palkinnolla, joten pääsimme lähtemään kotimatkalle pääsimme lähtemään kaiken jännityksen jälkeen hymyissä suin!

20.10.2016 Kestävyystreeniä, kirjoittanut Siguri
Olin saapunut tallille valmentamaan Dustinia valjakkoajon kestävyysosuuden parissa. Saapuessani tallille huomasin valmiiksi varustetun orin pihassa, ja tätä oli pitämässä kiinni eräs tallityöntekijä, joka lupasi laittaa orin kuntoon myös valmennuksen päätyttyä. Hain kypärän sisältä ja hyppäsin saman tien Dustinin perässä olevaan kärryyn. Kävelimme hetken aikaa tallipihalla, jotta Dustin rentoutui hieman, ja lopulta lähdimme kohti hyväpohjaista hiekkatietä.
Koska kyseessä oli harjoitusta kestävyyden kanssa, lähdimme hiljalleen ottamaan pieniä ravi-käynti-siirtymisiä. Kun ori oli kunnolla kuulolla, jatkoimme siirtymisiä tehden reippaita intervalleja. Dustin kulki mielellään kärryjen edessä ohjastajan avuilla, ja se teki töitä käskettyä. Ori vaikutti kuitenkin sen verran vahvalta ja kestävältä tapaukselta, ettei sitä saanut kovin helposti väsymään.
Intervallien jälkeen otimme melko pitkän laukkapätkän, ja Dustin näytti vain jaksavan ja jaksavan, vaikka tarkoitus oli ollut uuvuttaa se kunnolla. Jatkoimme kuitenkin kovan vauhdin parissa ja teimme hieman askelten pidentämisiä sekä lyhennyksiä orin taitotason mukaan. Teimme myös käynti-laukka-siirtymisiä, jotka sujuivat orilta ihan hyvin, joskin se reagoi melko hitaasti apuihin.
Kun aloimme hiljalleen lähestyä tallia, päätin tehdä vielä hieman samoja intervalleja kuin alkumatkasta - tällä kertaa pitäen ravi todella reippaana. Dustin tuntui todella mukavalta hevoselta ajaa, sillä se totteli pieniäkin apuja ja todella lisäsi vauhtia pyydettäessä. Vasta lähes tallipihassa alkoi tuntua siltä, että orikin alkoi hiljalleen väsyä. Niinpä jatkoimme intervalleja vielä hetken aikaa ja siirryimme sitten käyntiin loppumatkan ajaksi.
Tallipihalle saavuttuamme huomasin työntekijän, joka tuli saman tien ottamaan kärryjä pois Dustinin perästä. Minä jäin vielä taluttamaan oria tallipihalle, jotta se palautuisi kunnolla lenkistä. Lopulta vein orin karsinaan ja taputin tätä kaulalle hienosta lenkistä. Tallityöntekijä tuli ottamaan loputkin varusteet Dustinilta, ja minä lähdin jatkamaan päivääni.

24.9.2016 Tikkalammelta menestystä kynnöstä, kirjoittanut omistaja
Tänään olikin sitten aika suunnata Tikkalammen tilalle avointen ovien tapahtuman yhteydessä järjestettyihin työhevosyhdistyksen alaisiin kilpailuihin. Kilpailijoiden lisäksi paikalle oli löytänyt mielestäni jopa yllättävän paljon muuta porukkaa niin kisayleisöksi, kuin muutenkin tutustumaan paikkoihin. Ei se väenpaljous kyllä mitään haitannut, sen verran hyvin oli hommat tilalla järjestetty.
Matkassa oli edelleen tuttuun tapaan vain Dustin ja Ava. Verona vaatii vielä hienosäätöä ennen kisoihin lähtöä. Kilpailuihin valmistautuminen ja paikalle matkustaminen sujuivatkin tuttuun tapaan tasaisen varmalla rutiinilla. On onni, että Dustin ja Ava tulevat niin hyvin toimeen, ettei minun tarvitse pelätä niiden aiheuttavan mitään ylimääräistä sählinkiä. Vaikka nämä reissut alkavatkin jo sujua rutiinilla, kuuluu rutiineihini myös jännittäminen...
Mutta niin, Dustinin ja Avan kanssa osallistuimme kaikkiin kolmeen luokkaan, joista kyntö sopi päivän vireeseemme parhaiten: Sieltä napattiin jopa hieman yllättäen kaksoisvoitto, ja vielä palkintoloimen kera! Dustin tekikin kyllä erittäin hyvää työtä. Se ei ennakoinut apuja, vaan malttoi kuunnella ja sen myötä sitten kävellä rauhassa ja tarkasti suoraan. Käyttöajoluokassa Dustin oli suorastaan ihmeellisen hätäinen, eikä oikein malttanut kuunnella apuja. Ei siinä ollut edes tammoja pyörimässä ympärillä, että tiedä sitten mikäteki oriista niin malttamattoman. Kyntöön se todella skarppasi ja suoritti voiton arvoisesti, mutta vedossa loppuikin sitten puhti ja keskittyminen alkoi siirtyä epäolennaisuuksiin. Kaikkea ei voi saada kerralla, joten tänään sitten notkahdettiin normaalisti varmoissa lajeissa. Kyntösuoritukseen saa kuitenkin olla erittäin tyytyväinen, vaikka muut lajit eivät sujuneetkaan. Kyntö ei kuulu Dustinin vahvimpiin osa-alueisiin, josta kertoo sekin, että tämä oli vasta kolmas sijoitus ja ensimmäinen voitto kynnöstä. Kynnön suoritus oli kyllä niin hyvä, että itsekin pienenä perfektionistina uskallan kehaista. Tasaista, suoraa jälkeä ja varsin reippaassa tahdissa tehtynä! Hieman kaksijakoista suorittamista siis, mutta kotimatkalle jälleen hyvillä mielin!

23.9.2016 Valjakkovalmennus Vähäpellossa, kirjoittanut VP
Vähäpellon derbykentän aitoihin nojatessani en voinut kuin huokaista, sillä derbykentällä ravasi yksi upeimmista shirenhevosista joita olin eläissäni nähnyt - edes kuvista. Dustin-ori vaikutti erittäin kivalle ja melko mutkattomalle ajaa, sillä se toimi pienin avuin ja se kulki vieraassakin paikassa rentona ja elastisena. Valjakon verrytellessä maratonajoa varten annoin ohjeita pieneen hienosäätöön, joka koski tällä erää eniten ohjastajaa ja groomia. Halusin ohjastajalta rohkeampaa työskentelyä ja groomilta paljon enemmän nopeutta, sillä nyt groomi jäi jossain kaarteissa haaveilemaan tulevasta joulusta ja juhannuksesta ja Dustin sai kontolleen myös kärryjen tasapainoittamisen. Maratonilla kävimme ensin koivukujalla joka on melko helppo ja sujuva aloitus maratonille; portit ovat selkeästi merkityt ja kuljettavat tiet ovat melko loivia. Dustin laukkasi koivukujalla energisesti eteen ja tuli hyvin takaisin aina, kun ohjastaja teki pidättäviä apuja. Oikein hyvä! Koivukujalla hetken treenattuamme siirryimme niitylle vastaavanlaiseen tehtävään, mutta jossa oli tiukemmat käännökset. Tässä tehtävässä ohjastaja olisi saanut jarruttaa hevosen matkaa hieman enemmän, mutta hyväluonteinen Dustin eteni varmajalkaisesti tehtävän sisällä vauhdista huolimatta. Pienten välikäyntien jälkeen siirryimme vedelle, joka oli tämän päivän päätehtävä. Vedellä halusin treenata alkuun veteen menoa että siellä oloa, jonka jälkeen lisäsin tehtävään portteja muutamia kerrallaan. Alkuun Dustin meinasi olla menemättä veteen ollenkaan, mutta ohjastajan ollessa hyvin ajantasalle hän sai orin ravissa veteen ja sieltä pois. Vuolaiden kehujen jälkeen Dustin meinasikin että “tähän oli ihan helppo homma” eikä tehnyt vedestä toiseen kertaan numeroa. Tänään parhainta työskentelyä nähtiin vedellä, sillä siellä koko valjakko tuntui tekevän tiiminä sataprosenttisella motivaatiolla hommia. Dustin vaikuttaa rehelliseltä ja motivoituneelta valjakkohevoselta, joka kaipaa vielä hieman lisävoimaa työskentelyyn jolloin se jaksaa vetää kärryjä paremmin oikeaoppisesti perässään ilman pientä rykimistä.



Age

28.2.2016 - syntyi
28.3.2016 - 1v
28.4.2016 - 2v
​28.5.2016 - 3v

28.6.2016 - 4v
​28.7.2016 - 5v
​28.8.2016 - 6v
28.9.2016 - 7v

28.10.2016 - 8v
​28.11.2016 - 9v
28.12.2016 - 10v
28.2.2017 - 11v
28.4.2017 - 12v
28.7.2017 - 13v
28.10.2017 - 14v
28.1.2018 - 15v, josta alkaen ikääntyy epäsäännöllisesti

virtuaalihevonen - a sim-game horse

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Etusivu
  • Esittely
  • Hevoset
  • Kasvatus